Om oss

Joanna med Hickson Jinxed By Java på rasspecialen Mälarpinschern 2012. Java blev Bäst i rasen.
Joanna med Hickson Jinxed By Java på rasspecialen Mälarpinschern 2012. Java blev Bäst i rasen.

Kuriosa om Hickson kennel

Vi har genom åren importerat de flesta av våra tikar och den första tiken tog vi hem från Norge 2002, det var Pinbas Ona Onyxa. Några är senare importerade vi tiken Electra vom Traum der Jugend från Österrike. Asketvetens Eisa föddes i Sverige, Comtessa tog vi hem från Finland och Legacys Heart of Gold to Hickson kom hela vägen från USA. Tikarna som kom från olika linjer och länder gav oss på så sätt inblick i olika linjer. Efter några års uppehåll med vår uppfödning har vi nu tagit till vara på de linjer som fungerat allra bäst. 

Under åren har vi exporterat valpar till alla våra grannländer, Danmark, Norge och Finland och även till Island. Även utanför norden som till USA, Ryssland, Italien, England, Frankrike och Tjeckien.. Vi har genom detta fått vänner över hela världen och skapat goda kontakter med uppfödare utomlands. 

Vi har i dagsläget fött upp ett stort antal nationella och internationella champions, världsvinnare, reserv världsvinnare och juniorvärldsvinnare, BIR och BIM  på Crufts och andra vinnartitlar. 

Många har gjort mentalbeskrivning MH och BPH och  godkänt mentaltest där titeln KORAD har tilldelats. Vi är väldigt stolta över Lydnadschampionat vilket inte är speciellt vanligt i rasen. Viltspårchampionat är också väldigt roligt. Vi har fött upp pinschrar som tränat och tävlat i lydnad och agility, viltspår, freestyle, nosework och rallylydnad. 

Jag älskar hundutställningar och har tidigare åkt på utställning var och varannan helg. Vi reser gärna utomlands och deltar bland annat på världsvinnarutställningen som är varje år. Det är en utställning som ligger mig varmt om hjärtat då vi haft fantastiska resor till Paris, Madrid, Salzburg, Budapest och Bratislava tillsammans med valpköpare och goda vänner med pinscher. 

CH Electra vom Traum ser Jugend
CH Electra vom Traum ser Jugend

rastyp är kärnan i varje hundras. detaljer och konstruktion är viktig

CH Unforgettably Fast &Fabulous - Flisan
CH Unforgettably Fast &Fabulous - Flisan
Comtessa med döttrarna Hickson Luna Lovelight och CH Hickson Jinxed by Java
Comtessa med döttrarna Hickson Luna Lovelight och CH Hickson Jinxed by Java
Worldwinner CH Hickson Bull`s Eye of Taurus
Worldwinner CH Hickson Bull`s Eye of Taurus

Vilka är vi?

Mitt namn är Joanna och jag har haft pinscher sedan 2001 och varit uppfödare sedan 2004. Jag bor med min familj på en liten hästgård utanför Nybro i småland. Vi har förutom våra hundar även arabiska fullblodshästar och  några höns. 

Jag har i hela mitt liv varit intresserad av avel. Det började med marsvin, kaniner och katter. Senare blev det avel på häst och hund. Jag har gått SKK:s uppfödarutbildning vilket är en mycket bra grund att ha som uppfödare. Jag går förnärvarande en yrkesutbildning som är en fördjupning inom hund liknande Kynolog.. Jag tar del av föreläsningar, webinarer,  studier och forskning kring allt som rör hund för att hålla mig så uppdaterad som möjligt. Det finns inget roligare än just HUNDAR! 

Jag med lilla valpen Hickson Kqueen Kornelia
Jag med lilla valpen Hickson Kqueen Kornelia

bra mentalitet är en harmonisk och balanserad individ


Min avelsfilosofi

Mitt mål är att föda upp en sund och rastypisk pinscher. Jag vill bevara rasens ursprungliga egenskaper i kombination med positivt inställda hundar med nyfikenhet och sammarbetsvilja. 

Avel är inte lätt.

Alla hundar har styrkor likväl svagheter. Jag tror att vi uppfödare behöver "think outside the box" lite mer. Det är så himla lätt att snöa in i sitt tänk. Mitt fokus ligger på hundens välmående. För att en hund skall trivas och fungera i en familj och i ett samhälle krävs det en frisk själ i en frisk kropp och dessutom en del väl avvägda mentala egenskaper.. 

I min avel använder jag mig av de utvärderingsverktyg som finns att tillgå idag som t ex röntgen, ögonlysning, utställning, MH - mentalbeskrivning och BPH - Beteende- och personlighets-beskrivning hund. Dessa verktyg ihop med en i för övrigt välmående hund som fungerar bra i vardagen kan hjälpa mig att göra bättre val av avelsdjur. Utöver dessa verktyg anser jag att som uppfödare behöver man vara ärlig, ha självinsikt, vara ödmjuk och ständigt vilja söka ny kunskap. Och det allra viktigaste för mig: ha respekten för hunden som art och individ.

CH Comtessa
CH Comtessa
CH Legacys Heart of Gold to Hickson.
CH Legacys Heart of Gold to Hickson.
Hickson Jaguar In Black
Hickson Jaguar In Black