Om Pinscher

Historik

Rasen Pinscher är en av Europas äldsta hundraser. Den finns avbildad så långt tillbaka som 1600-talet. Man tror sig veta att den har sitt ursprung hos ”torvhunden”.  Denna hundtyp menar forskare anslöt sig till människan redan för 12 000 år sedan. Ursprungligen fanns pinscher både som släthårig och strävhårig  och den senare utvecklades med tiden till rasen Schnauzer.  Under det andra världskriget var pinschern nära att dö ut och mellan 1949-1958 registrerades det inga nya kullar. Men tack vare en man vid Werner Jung i Tyskland började ett nytt avelsarbete för att bevara rasens fortlevnad. 

Rasen användes som stall - och gårdshunds och den var en mästare på att hålla gårdar fria från råttor och möss och ovälkomna inkräktare. Egenskaper som vakt och råttjägare var uppskattade hos bönder och stallfolk. 


Generell rasbeskrivning

 Det finns många adjektiv för att beskriva pinschern. Det är verkligen en fantastisk hundras med en färggrann personlighet. Pinschern är en mycket alert och uppmärksam hund som inte missar något i sin omgivning. Den är intelligent, kvicktänkt och lättlärd. Rasen är stolt och självsäker. Pinschern kan vara självständig och har gärna då egna åsikter om vad som är nödvändigt att göra i livet, när detta eventuellt bör utföras, hur och i vilken takt. Den är sin familj kärleksfullt trogen och är vaksam över hus och hem. Integritet och privat zon förekommer hos individer inom rasen. Pinschern kan vara intresserad av vilt. Rasen är generellt ointresserad av främlingar. Medfödda beteenden 

Hunden som art har många medfödda beteenden som vi människor har valt att avla fram, mer i vissa raser än andra. Beteenden som hunden måste få utlopp för på ett eller annat sätt. Vallhundar mår bäst när de får valla, Jakthundar mår bäst när de får jaga osv. Pinschern tillhör gruppen av hundar som avlats fram som vakt- och herdehundar, boskaps- och gårdshundar och den senare är den mindre gruppen rasen pinscher tillhör. 

Egenskaper som en klassisk gårdshund har är att vakta och att jaga bort/döda råttor och möss. En gårdshund ska arbeta självständigt och ta egna snabba beslut. Den frågar inte först. De är kvicktänkta och snabba i sina reaktioner. Med vaktinstinkten följer uppmärksamhet, vaksamhet och ett revirtänk. Egenskapen som råttjägare har gjort rasen snabb och smidig som en vessla. Pinschern är fullt kapabel att fullfölja hela jaktens alla delar.  Från att söka upp, jaga efter, gripa tag och ruska och snabbt avsluta en råttas liv. Det krävs beslutsamhet och mod. 

Dessa egenskaper präglar rasen än idag. Inom rasen varierar vakt och jaktbeteendet och även grad av integritet och självständighet. 

Att leva med en Pinscher

En pinscher ska tränas med positiva belöningsmetoder där man arbetar MED hunden istället för MOT den. En Pinscher behöver konsekvens, tydlighet och tålamod av sin ägare. De behöver en ägare som ser rasens egenskaper som en fördel och tillgång istället för en nackdel. Som ägare till en Pinscher är hälften vunnet om du har ett stort sinne för humor. Rätt träning och guidning, likt ett föräldraskap, redan från valptiden är mycket viktig för att forma en både lycklig och lydig Pinscher. Rasen behöver tidigt socialiseras  lugnt och metodisk och få många goda erfarenheter från olika miljöer och snälla människor. En pinschers personlighet ska respekteras och man får då som ägare en fantastisk bästa vän. 

Pinschern fungerar bra som familjehund och trivs lika bra i lägenhet som hus på landet. Men det är inte en utpräglad sällskapshund. En pinscher behöver få utlopp för sin energi i form av långa skogspromenader i kombination med att de får hänga med på en cykel - eller löptur. De är uthålliga och starka och älskar att få springa och sträcka ut ordentligt då och då. 

Pinschern behöver mental stimulans för att komma till sin rätt. De är fenomenala på att använda nosen så aktiviteter som viltspår, nosework, olika nosaktiviteter passar dem mycket bra. Lydnad, rallylydnad, agility. trickträning, barmarksdrag och freestyle är sporter som passar pinschern trivs med. De är roliga att jobba med men har inte samma uthållighet och focus som en traditionell brukshundras. Korta och flera träningspass är att föredra istället för få och långa. Det och positiv inlärning och förstärkning är det bästa sättet att få en Pinscher motiverad och få viljan att lära sig mer. 


KORAD Hickson Ghea leker med grannens labrador
KORAD Hickson Ghea leker med grannens labrador
Underbara lilla Ghea
Underbara lilla Ghea
Hickson Jinxed by Java och Hickson Luna Lovelight älskar att bada
Hickson Jinxed by Java och Hickson Luna Lovelight älskar att bada
Hickson Lotus Lovegear tar sats i snön
Hickson Lotus Lovegear tar sats i snön
Hickson Catching Fire testar på att rida med husse Filip
Hickson Catching Fire testar på att rida med husse Filip
INT CH Just a Jagolo bor vid havet och älskar även han vatten
INT CH Just a Jagolo bor vid havet och älskar även han vatten
Comtessa trivs bra med sin kattkompis
Comtessa trivs bra med sin kattkompis
Ja, vad ska man säga? Pinschern är kanske lite en Devil in disguise 😆
Ja, vad ska man säga? Pinschern är kanske lite en Devil in disguise 😆

TACK till alla underbara valpköpare som givit mig lov att få använda era fina bilder!